top of page

Evaluarea sustenabilității sistemelor agricole - concluzii la workshop


În data de 28 Septembrie 2021 Platforma AGRIM (dezvoltată de Fundatia READ/ Resurse Eficiente și Agricultură Durabilă și Facultatea de Agricultură, USAMV Cluj-Napoca), în parteneriat cu CoolFarm Alliance și European Carbon Farmers, au organizat workshop-ul online "EVALUAREA SUSTENABILITĂȚII SISTEMELOR AGRICOLE”. Cu acest prilej a fost prezentată, în premieră în România, aplicația CoolFarmTool - o unealtă simplă, accesibilă și indispensabilă în alegerea și implementarea practicilor de management sustenabil pentru fermă, cu scopul de a reduce impactul negativ asupra mediului înconjurător. Această aplicație este pusă la dispoziția fermierilor și persoanelor interesate prin intermediul platformei AGRIM.


Agenda întâlnirii a inclus cele mai actuale preocupări din domeniul producției agricole, de la prezentarea generală a problematicii legate de schimbările climatice globale și contribuția sectorului de producție agricolă la emisia gazelor cu efect de seră, la prezentarea practicilor agricole sustenabile care pot determina sechestrarea unor cantități importante de C în sol. Un alt subiect important, abordat în cadrul workshop-ului, a fost și mecanismul de funcționare al creditelor de carbon: de la practici agricole cu potențial dovedit de sechestrare a unor cantități mari de C, până la modalitatea de evaluare și valorificare a creditelor de C, dar și cele mai mari provocări cu privire la comercializarea acestora. Aceste informații au fost transmise de un invitat special și este vorba despre domnul Mateusz CIASNOCHA, CEO la European Carbon Farmers și Fermier activ în agricultura regenerativă, căruia îi adresăm sincere mulțumiri pentru contribuția la realizarea acestui workshop.


Workshop-ul s-a dovedit a fi un real succes și pe această cale dorim să le mulțumim tuturor care au fost alături de noi!


 

Subiecte:


Emisiile de gaze cu efect de seră (GES) și Agricultura.

Evaluarea sustenabilității sistemelor agricole.

Utilizarea aplicației CoolFarmTool .

Dr. Anamaria MĂLINAȘ


Aplicație live privind modul de utilizare al CoolFarmTool - studii de caz.

Tot ce trebuie să știm despre Certificatele de carbon.

Mateusz CIASNOCHA, Fermier în agricultura regenerabilă și CEO al European Carbon Farmers


Comments


bottom of page