top of page
Poza scriitoruluiAGRIM USAMV Cluj-Napoca

Pregatirea pomilor pentru perioada de repaus

Actualizată în: 15 mar. 2021

Pentru a supravietui temperaturilor scazute din timpul iernii, pomii trebuie sa acumuleze rezistenta toamna si sa o pastreze pana ce temperaturile cresc odata cu venirea primaverii. Pomii acumuleaza aceasta rezistenta treptat, incepand cu mugurii, cresterile tinere, anuale si treptat in ramurile mai vechi si trunchi.

Daca pomii nu reusesc sa acumuleze rezistenta inainte ca temperaturile scazute sa intervina acestia vor suferi degeraturi. Acest fenomen se intampla in Romania la pomii adusi din tari cu un climat mult diferit fata de cel al nostru si se manifesta cu precadere la pomii care sunt plantati toamna.

Tehnologia de cultura aplicata pe parcursul anului are o importanta deosebita in a ajuta pomii sa se pregateasca pentru temperaturile scazute. Daca sunt lasate prea multe fructe pe pom, atunci este intarziat procesul de pregatire pentru perioada de repaus. Marul, parul, prunul si piersicul- aceste specii ar trebui sa aiba fructele rarite vara devreme, pentru a preveni o supra-incarcare cu fructe, de asemenea fructele trebuie culese atunci cand au ajuns la maturitate si nu mai tarziu.

Fertilizare joaca un rol esential si in aceasta etapa. Aceasta nu trebuie sa lipseasca in aceasta perioada dar trebuie redus la zero fertilizarea cu azot, deoarece acesta contribuie predominant la cresterile vegetative si intarzie pornirea procesului de pregatire.

De asemenea si normele de irigat se reduc treptat, pentru a ajuta pomii sa se pregateasca corespunzator. Este de retinut ca excesul face mai mult rau decat lipsa apei. Pentru a ajuta pomul in lupta sa cu temperaturile coborate se poate recurge la mulcirea acestuia cu compost, rumegus, sau mulci artificial.

Bolile ce ataca aparatul foliar, precum si daunatorii au un impact negativ asupra procesului de pregatire a pomilor deoarece sunt un factor de stres, de aceea intretinerea pomilor si mentinerea lor liberi de boli si daunatori este esentiala pentru a ajuta pomii sa aiba un start bun in primavara urmatoare.

Taierile trebuie la samburoase efectuate primavara sau vara devreme, pentru ca aceste specii sunt mai sensibile la temperaturile scazute din timpul iernii, la semintoase este de asemenea recomandat sa fie facute primavara, dar daca timpul nu permite pot fi facute imediat dupa ce pomii au intrat in perioada de repaus.

10 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page